SIA-subsidie voor lectorenplatform

SIA-subsidie voor lectorenplatform

03/27/2024 - 14:05

In de komende 5 jaar wil het platform HTIT-EN – Hospitality, Tourism, Innovation & Technology Experts Network groeien tot een wereldwijd gerenommeerd kennisplatform, gespecialiseerd in technologische innovatie in gastvrijheidsbranche en toerisme.
Het lectorenplatform Hospitality, Tourism, Innovation & Technology Experts Network (verder HTIT-EN) heeft een subsidie van 100.000 euro toegekend gekregen door Regieorgaan SIA. HTIT-EN verenigt onderzoekers van vijf hogescholen op het gebied van toerisme en gastvrijheid. Deze unieke samenwerking draagt bij aan technologische innovatie binnen het domein van gastvrijheid en toerisme. Op basis van een gezamenlijke onderzoeks- en innovatieagenda werken de onderzoekers samen met lokale, nationale en internationale partners.
Tourism
  • News
  • Research

Professoren van de Nederlandse hotel en toerism hoogescholen, onderzoekers en technologie-experts werken samen aan het ontwikkelen van een gezamenlijke onderzoeksagenda rond de vraag: "Hoe kan de Nederlandse gastvrijheidsbranche en toerismesector, die een diepgaande maatschappelijke aanwezigheid heeft en een diverse groep stakeholders omvat, haar alomvattende karakter benutten om uitgebreide maatschappelijke impact te maken door het gebruik van opkomende technologische innovaties?” 

Unieke samenwerking
Vijf professoren bundelen hun krachten met meer dan 30 professoren en onderzoekers van 10 Nederlandse kennisinstellingen binnen dit lectorenplatform. De deelnemers met verschillende academische achtergronden, variërend van techniek, disruptieve transformatie, digitale transformatie, design, psychologie en creatief. Het lectorenplatform werkt samen met het Centrum voor Expertise Leisure, Toerisme en Hospitality (CELTH), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en staat in verbinding met meer dan 50 MKB's. Door deze diversiteit verwachten de onderzoekers te laten zien hoe de sector kan veranderen en versnellen op het gebied van technologie gedreven processen en opkomende technologische innovaties. 

Menno Stokman, directeur CELTH, Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality, richt zich op kennisvermeerdering en verduurzaming van de bredere vrijetijdseconomie zegt: "Het domein van Vrije Tijd, Toerisme en Gastvrijheid vereist een versnelde aanpak van technologische innovatie, gezien de impact en uitdagingen. Het is geweldig om te zien dat vijf toonaangevende academies in gastvrijheid en toerisme en CELTH zich samen inspannen en expertise op elkaar afstemmen, met blijvende innovatie en met duurzame ontwikkeling van het domein als ultiem doel."

Dr. Alexander Lennart Schmidt, Professor van Technologische Innovatie bij Hotelschool The Hague: "Wij zijn het eerste initiatief dat professoren van alle Nederlandse openbare horeca-scholen verenigt met een breed scala aan onderzoekers en industrie-partners. Samen zullen we praktijkgericht onderzoek verrichten naar het potentieel van technologische innovatie in gastvrijheid en toerisme. Zo'n opzet is uniek op wereldschaal. We zijn enthousiast om kennis te creëren over hoe technologie een katalysator kan zijn voor positieve maatschappelijke impact in gastvrijheid en toerisme - en daarbuiten."

"Dit platform is een fundamentele stap voor ons om partners van verschillende instituten in Nederland samen te brengen om nieuwe initiatieven te creëren die de technologische ontwikkeling en innovatie in onze industrieën en maatschappij zullen stimuleren," aldus Dr. Dai-In Danny Han, Dr. Dai-In Danny Han”, Professor of Research Centre Future of Food, Hotelmanagement School Maastricht, Zuyd Universiteit.

"Als je denkt dat vandaag gaat over exponentiële verandering in technologie, dan is dit niets vergeleken met morgen. Het nieuwe platform stelt onderzoekers en partners in staat om de toekomst te begrijpen ten behoeve van de verbetering van de industrie en toekomstige innovaties," aldus Dr. Ian Yeoman, Professor van Verstoring, Innovatie en Nieuwe Verschijnselen in Gastvrijheid en Toerisme, Hotel Management School, NHL Stenden.

Dr. Jessika Weber Sabil, Professor van Digitale Transformatie in Cultureel Toerisme, Academie voor Toerisme, Breda University of Applied Sciences: "Dit platform zal een plek zijn van experimentatie en verkenning van digitale gebieden. We brengen niet alleen toonaangevende onderzoekers op dit gebied samen, maar leggen ook verbindingen met de toerisme-, horeca- en creatieve industrieën."