Mijn studiereis naar Turkije, door Romee van der Wilde

Mijn studiereis naar Turkije, door Romee van der Wilde

06/15/2023 - 16:08

Een studiereis naar Turkije was voor onze Tourism Management opleiding een mooi perspectief. De eerste paar dagen van onze reis boden een ongelooflijke ervaring, waarbij we zelf als toeristen van een excursie genoten. Het echte werk moest echter nog komen, we splitsten ons op in kleinere groepen en de laatste negen dagen van onze reis doken we in onze verschillende onderzoeksgebieden. Dit gaf ons de gelegenheid om diepgaand onderzoek te doen naar de toeristische sector, waarbij de complexiteit en de nuances van de bestemming werden verkend.
Tourism
  • Stories
  • Studentenwerk

De eerste dagen van onze reis brachten we door in Istanbul, waar we de kans kregen om deze bruisende stad en de vele bezienswaardigheden te ontdekken. We checkten in in ons hostel en werden getrakteerd op een typisch Turks diner. Ik herinner me dat ik Adana at, een traditioneel gerecht van gehakt en kruiden. De tweede dag begonnen we met een wandeling door Istanbul, waarbij we alle must-see attracties bezochten, zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en de Grote Bazaar. Onze gids was super gepassioneerd, ze deelde veel interessante feiten over de geschiedenis en cultuur van de stad. Na de wandeling hadden we de rest van de dag voor onszelf. Sommigen van ons kozen ervoor om de stad verder te verkennen, terwijl anderen een plekje vonden in een gezellig café of gingen winkelen voor souvenirs. Ikzelf besloot af te spreken met wat vrienden met wie ik ‘s avonds ging eten en drinken in een plaatselijke bar. De volgende dag hadden we een boeiend bedrijfsbezoek aan een luxe restaurant dat eigendom is van een voormalige BUas-student. Hier kregen we meer te horen over het concept en het bedrijfsmodel van het restaurant en we mochten enkele van hun bijzondere gerechten proeven. Het was gaaf om te zien hoe een oud-student zijn passie voor eten had omgezet in een succesvol bedrijf. Later die dag maakten we een boottocht over de rivier, waar ons de geschiedenis van Istanbul en zijn rol als strategische locatie voor handel en commercie uitgelegd werd. Het uitzicht was adembenemend en we namen allemaal veel foto's om het moment vast te leggen.

Op de vierde dag van onze reis verlieten we Istanbul en begonnen aan we onze reis richting ons onderzoeksgebied. De busrit naar Izmir was lang en vermoeiend. We kwamen 's avonds in Izmir aan en aten gezamenlijk in een plaatselijk restaurant. De volgende dag bezochten we de oude Griekse stad Efeze, wat volgens mij een van de hoogtepunten van onze reis was. De stad staat bekend om zijn goed bewaarde ruïnes. We waren onder de indruk van de architectuur, en we leerden veel over de geschiedenis van de regio. Na ons bezoek aan Efeze werden we afgezet in Kusadsı, waar we verantwoordelijk waren voor ons eigen vervoer naar ons onderzoeksgebied. Onze groep was lang voor vertrek naar Turkije verdeeld in kleinere groepen van vier, en elke groep had een ander onderzoeksgebied. Mijn groep werd toegewezen aan het zuidelijke deel van Güzelçamlı, een kleine stad niet ver van Kusadsı.

De volgende negen dagen interviewden we de plaatselijke bevolking, ondernemers en toeristen om inzicht te krijgen in de huidige stand van het toerisme in de regio. We stelden vragen over hun ervaringen, voorkeuren en meningen, en we observeerden ook het gedrag en de activiteiten van toeristen in het gebied. Ons doel was de sterke en zwakke punten van de bestemming te identificeren en aanbevelingen voor verbetering te doen. Deze interviews en observaties dienden als input voor ons eindproject; een bestemmingsanalyse en een menselijk portret van een plaatselijke bewoner. Het onderzoek was uitdagend maar boeiend, en we hebben veel geleerd over de complexiteit van toerisme en het belang van duurzaamheid en betrokkenheid van de gemeenschap. We hadden ook de gelegenheid om de lokale bezienswaardigheden te verkennen, zoals de grot van Zeus en het Mili National Park. De grot van Zeus is een natuurwonder met prachtige rotsformaties en een fascinerend mythologisch verhaal. Het Mili Nationaal Park is een prachtig gebied met wandelpaden, picknickplaatsen en panoramische uitzichten op de Egeïsche Zee. We hebben ook genoten van de prachtige stranden in de omgeving.

In het algemeen was onze reis naar Turkije een waardevolle leerervaring. We mochten de rijke geschiedenis, cultuur en schoonheid van dit fascinerende land ervaren, van de bruisende stad Istanbul tot de prachtige natuurwonderen in de zuidelijke regio. We vertrokken allemaal met een grotere waardering voor dit diverse en prachtige land.