Groeten uit Penang van de TDM Studenten

Groeten uit Penang van de TDM Studenten

04/23/2024 - 08:51

Onze studenten Master Tourism Destination Management zijn nu halverwege hun drie maanden durende veldonderzoeksproject in Australië en Azië. Op dit moment zijn ze in Maleisië, waar ze actief in gesprek gaan met lokale stakeholders om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen op verschillende onderzoeksgebieden, terwijl ze proberen hun tweede opdrachtvraag te beantwoorden: wat is het meest waarschijnlijk dat er binnen vijf jaar zal gebeuren in Penang als toeristische bestemming?
Tourism
  • Stories
  • Studentenwerk

Onze eerste week in Penang was nogal bewogen en het weer was veel warmer vergeleken met de zachtheid van de laatste zomerdagen in Melbourne. Om vertrouwd te raken met de bestemming, namen lokale gidsen ons mee op rondleidingen door The Habitat op Penang Hill, een deel van het UNESCO Biosphere Reserve en de thuisbasis van diverse soorten zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën; en Georgetown, de 'hoofdstad' van Penang, die in 2008 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Later op de dag werden we op het DISTED College ontvangen door Prof. Dr. Vik Nair, die een presentatie gaf over de paradox van de groei van het toerisme in het Penang van na de Covidperiode. Het was ook een mooie gelegenheid voor onze studenten Karen, Dennis en Thiago om hun bevindingen uit hun veldonderzoek over Penang aan de rest van de klas te presenteren en om in discussie te gaan met lokale studenten die die dag met ons meekwamen.

Op de tweede dag werden de presentaties gehouden bij de Penang Heritage Trust in Church Street, een van de beschermde straten van Georgetown. Hier kregen we van de voorzitter van de PHT, mevrouw Lim Gaik Siang, nieuwe kennis over het rijke multiculturele erfgoed van Penang en zijn geschiedenis tijdens de specerijenhandel en het koloniale tijdperk. De heer F.C. Chong, de directeur van HCM Hospitality, besprak de ontwikkelingen in de hospitalitysector, terwijl Allan Tan, de directeur van Habitat, en Kim Theng, Marketing Officer bij Penang Hill Corporation, informatie deelden over verschillende projecten en activiteiten die plaatsvinden op Penang Hill. Hun presentaties gaven ons een schat aan inzichten, maar lieten ons een beetje in verwarring achter - willen ze 'kwaliteitstoeristen' aantrekken? ‘Premium' toeristen? 'Verantwoordelijke' toeristen? ‘Culturele' toeristen? Misschien 'Luxe' toeristen? Of allemaal? Dit zijn slechts enkele van de vragen die de studenten proberen te beantwoorden door middel van het lopende gesprek met stakeholders die ze tot nu toe hebben ontmoet of nog moeten ontmoeten.

Onze derde dag bracht ons naar de Universiti Sains Malaysia (USM), waar we werden begroet door de decaan van de school, Prof. Dr Mohd Rodzi Bin Ismail, en docent en programmaleider, Dr. Diana Binti Mohamad, die ons een presentatie gaf over hun MSc-programma in Tourism Development. Tijdens een traditioneel (pittig natuurlijk) ontbijt kregen de studenten de kans om de interactie op te zoeken met een groep doctoraalstudenten van USM. Lara en Maarten deelden hun ervaringen van het studeren aan BUas en hun leven in Breda door middel van boeiende presentaties, die het internationale karakter van het TDM-programma benadrukten. Het hoogtepunt van de dag kwam toen we onze spierballen mochten laten zien tijdens een creatieve workshop; we probeerden het traditionele Batik schilderen, terwijl we onze eigen souvenirs maakten (en de beste manier bedachten om ze onbeschadigd mee naar huis te nemen). 

Het is tot nu toe een uitdagende, maar spannende reis geweest. De studenten begonnen hun veldwerk in de Engelssprekende en enigszins vertrouwde omgeving van Melbourne en gingen vervolgens naar Maleisië, waar ze werden begroet door culturele verschillen, tropische hitte, pittig eten, bijtende insecten, stekende kwallen en ondeugende apen die de lunch van ons bord stalen. Deze nieuwe ervaringen openden echter nieuwe ervaringshorizonten en maakten nieuwe manieren van leren mogelijk - samen met plaatsen, met mensen van die plaatsen en met en van elkaar!

Deze reis was niet alleen een leerzame ervaring voor de studenten, maar ook voor ons docenten. Het was geweldig om met de studenten vochtige boomtopwandelingen, boottochten, wandelingen, smaken, dansen en levensverhalen te delen buiten de grenzen van het klaslokaal. Deze momenten hebben ons als team versterkt en ons in staat gesteld om te groeien, te leren, te begrijpen en natuurlijk om elkaar onderweg beter te steunen.

Jumpa lagi!